Nieuws uit het schepencollege :•Leveren grasmachines•Uitbreiding openbare verlichting•Audio in de Bergstraat•Besparingsmaatregelen bij De LijnNieuws vanuit de gemeente•Erfgoeddag: zondag 22/4•Werken kruispunt Wouwerstraat - Liersesteenweg

Leveren grasmachines
Het college stelt een firma aan voor het leveren van 7 grasmachines voor de gemeentelijke technische dienst. De meest voordelige regelmatige bieder krijgt de opdracht toegewezen voor de prijs van 3.345,65 euro incl. btw.

Uitbreiding openbare verlichting
In het kader van de herinrichting van Itegem-centrum is het noodzakelijk om de openbare verlichting in de Karel Govaertsstraat te vernieuwen. Het college geeft dan ook opdracht aan Eandis om 7 muurconsoles, 16 verlichtingspalen en de nodige lampen te plaatsen. De totale kostprijs hiervan bedraagt 53.849,14 euro incl. btw. De werken moeten ten laatste begin mei 2012 starten om de herinrichting van Itegem-centrum niet te vertragen.

Audio in de Bergstraat
Het college stelt een firma aan voor het leveren en plaatsen van een audio-installatie in de Bergstraat in Heist-op-den-Berg. De totale kostprijs hiervan bedraagt 25.489,86 euro incl. btw. De meest voordelige regelmatige bieder krijgt de opdracht toegewezen.

Besparingsmaatregelen bij De Lijn
Het college beslist om per brief en per e-mail aan De Lijn te vragen om de geplande reorganisatie van de buslijnen in de streek nog niet te bespreken op de Openbaar Vervoerscommissie van 17 april 2012. Op die datum geeft de dienst Mobiliteitsontwikkeling & Marktonderzoek van De Lijn maar eerst een toelichting aan het college over de concrete plannen voor reorganisatie van de buslijnen in de regio Heist. Deze afspraak werd al op 1 maart ll. vastgelegd door de gemeentelijke mobiliteitsdienst. In de loop van februari circuleerden immers algemene berichten over de besparingsplannen van De Lijn in de pers.

Het college stelt echter vast dat op de website van De Lijn al aanpassingen worden voorgesteld voor een aantal buslijnen die onze gemeente bedienen, o.a. lijnen 160, 161, 510, 511 en de belbusbediening. Hierdoor wordt de reguliere verbinding tussen Pijpelheide, Heist-Goor en het centrum, die al meer dan een halve eeuw bestaat, herleid tot een bediening in de spits van het school- en werkverkeer. Ook de bediening van Wiekevorst en Booischot vermindert. De verbinding van Grootlo en Schriek met het centrum blijft even ondermaats als voorheen, daar waar twee jaar geleden nog een wezenlijke verbetering door De Lijn werd voorgesteld. Het belbusgebied wordt opgesplitst in twee belbusgebieden, waarbij Wiekevorst nu ook bediend wordt, wat misschien het enige pluspuntje is in de nieuwe voorstellen.

De informatie op de website van De Lijn is echter relatief beperkt, waardoor het onmogelijk is om op basis hiervan een oordeel te kunnen geven. Zo ontbreekt bv. ook informatie over het aantal ingezette voertuigen in de belbusdienst. Dit zal zonder twijfel verhoogd moeten worden. Het college hoopt meer uitgebreide informatie te krijgen tijdens de geplande toelichting.

Het college herinnert De Lijn ook aan het standpunt dat ze op 4 oktober 2010 geformuleerd heeft m.b.t. de toen door De Lijn voorgestelde optimalisatie van het openbaar vervoer in de Zuiderkempen. Hierbij werd het belang benadrukt van goede verbindingen met het openbaar vervoer tussen de woonkernen en het centrum van de gemeente en het station. Uit de beschikbare informatie op de website kan men zelfs niet afleiden welk verband er bestaat tussen deze studie en de nu voorgestelde aanpassingen.

Een opvallend verschil tussen beide is het aantal voorgestelde belbusgebieden voor Heist-op-den-Berg: drie in de studie, twee in de voorstellen op de website. 

Het college deelt in de brief ook mee dat het bereid is om na de toelichting op 17 april 2012 zo snel als mogelijk een standpunt te formuleren m.b.t. de reorganisatieplannen van De Lijn voor onze regio.

Erfgoeddag: zondag 22 april

Op Erfgoeddag kan je maar liefst kiezen uit 14 activiteiten. De Heistse Erfgoeddag wordt dit jaar een familieuitstap bij uitstek, want vele activiteiten zijn geschikt voor de jeugd. Ook mensen met belangstelling voor muziek of de Tweede Wereldoorlog komen ruimschoots aan hun trekken. Meer weten?
 

Werken kruispunt Wouwerstraat - Liersesteenweg
Vanaf dinsdag 17 april 2012 starten er werken aan de nutsleidingen in de Wouwerstraat in Heist-op-den-Berg, meerbepaald in het wegdeel vanaf het kruispunt met de Liersesteenweg tot het kruispunt met de Impulsstraat. Dit wegdeel zal volledig afgesloten worden voor het autoverkeer en bijgevolg sterke verkeershinder veroorzaken. Meer weten?
 

Antarctica
Johan Lambrechts, reisjournalist en schrijver van de enthousiast onthaalde boeken 'Antarctica - Het verhaal van de Belgen op de pool' en ‘De eerste winter op de Zuidpool’ neemt je mee naar het koudste, ijzigste, winderigste en droogste continent ter wereld. Vrijdag 20 april om 20 uur in de bibliotheek.